fbpx

Egy korábbi bejegyzésünkben szóba került már a pénzügyi hitrendszer, de a pénzhez köthető rengeteg negatív beidegződés miatt a téma változatlanul aktuális, és valószínűleg az is marad még nagyon sokáig.

 

A pénz tulajdonképpen a gazdaságunk mozgatórugója: gyűjtjük, elköltjük, befektetjük, átváltjuk, kamatoztatjuk… Szinte minden gondolatunk e körül forog, pedig ha jobban belegondolunk, a pénz csupán egy eszköz, ami – ha megtanulunk bánni vele – segítségünkre lehet abban, hogy elérjük a céljainkat.

A korábbi blogbejegyzésünket azzal a konklúzióval zártuk, hogy sokan – talán te is – saját magukat tartják vissza a pénzügyi sikereiktől, ugyanis minél nagyobb összeget tűznek ki célul (pl. másfél millió forintnyi tiszta bevétel havonta), annál több negatív dolgot csatolnak hozzá automatikusan, tudat alatt.

A pénz alapvetően nem jó vagy rossz dolog, ennek ellenére – vagy éppen ezért – számtalan negatív beidegződésünk kötődik hozzá, sokan pedig egyenesen félnek tőle. De vajon miért?

Kétféle félelmet különböztetünk meg: a kódolt (evolúciós) és a tanult félelmet. Míg az előbbire (pl. a sötétségtől való félelem) egyszer régen valóban szükségünk volt a túléléshez, az utóbbi ún. klasszikus kondicionálás során alakul ki bennünk.

Ha jobban belegondolsz, valamilyen szinten mindannyian tartunk a pénztől: félünk elkölteni, félünk kölcsönadni, félünk befektetni, félünk átváltani… Természetesen mint a legtöbb félelmünk, ez is tudatalatti, de sajnos gyakran egyáltalán nem is tudatosul bennünk, milyen viselkedésbeli problémákhoz vezethetnek a pénzügyektől való irracionális félelmeink.

A pénzzel kapcsolatos leggyakoribb negatív beidegződések:

  • A pénzért keményen meg kell dolgozni
  • Tisztességes úton nem lehet meggazdagodni
  • Én soha nem fogok elég pénzt keresni

Érdekes az is, hogy a magyar nyelvben pénzkeresésnek nevezzük a pénzhez jutás folyamatát, míg angol nyelvterületen ugyanezt a “making money” (azaz pénzcsinálás) kifejezéssel írjuk le.

Az eddigi tapasztalataim alapján úgy vettem észre, hogy az emberek körülbelül 95%-a besorolható az alábbi csoportok valamelyikébe:

  1. Félek attól, hogy túl sokat költök (ésszerűtlen spórolás, zsugoriság)
  2. Félek attól, hogy soha nem lesz elég pénzem (önbizalomhiány)
  3. Félek attól, hogy kilógok a sorból (drága, haszontalan holmik vásárlása)

Ismét visszaugorva a korábbi blogbejegyzéshez, pár praktikus tanácsot is adtam arra az esetre, ha úgy éreznéd, van még mit alakítanod a jelenlegi pénzügyi hozzáállásodon; lássuk, mik voltak ezek!

1. lépés: Definiáld a problémádat!

Az elégedettség és a magabiztosság helyett félelmet vagy lemondást érzel, amikor arra gondolsz, hogy a kitűzött havi nettó 1.500.000-es bevétel akár valóság is lehet? Vajon mi váltja ki belőled ezt az érzést? Vizsgáld meg alaposan, és legyél magaddal brutálisan őszinte!

2. lépés: Vizualizáld a céljaidat!

Inspirálódj – ne csak mentálisan, hanem fizikailag is! Van egy álomautód? Nézz körbe a lakóhelyedhez közel eső autókereskedésekben, és próbáld ki az adott modellt – ha szerencséd van, még egy tesztkörre is elviheted magaddal! Egy kétszintes kertes házra vágysz? Szánj elég időt arra, hogy ne csak az interneten keresgélve, de a valóságban is láss olyan kaliberű otthonokat, amelyek jó érzéssel töltenek el. És ez a lista szinte végtelen!

3. lépés: Lépj szintet!

Szoktasd hozzá magad már a munkavégzésed során, hogy kiemelten bánnak veled! Járj olyan helyekre (pl. elegánsabb bárokba, kávézókba vagy hotelek lobbijába), ahol első kézből tapasztalhatod meg, milyen érzés valóban sikeresnek lenni. Nyugodtan (és rendszeresen!) ülj be ilyen helyekre, nem fognak kinézni, a kávéd pedig valószínűleg még így is olcsóbb lesz, mintha a Starbucksban vennéd. Arról nem is szólva, hogy kis szerencsével elkerülheted az óriási tömeget, nem kell megverekedned senkivel az utolsó konnektorért, stb.

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkodunk a pénzről: vannak, akiknek a pénz önbizalmat és szabadságot ad, másoknak ellenben korlátokat szab és boldogtalanná teszi őket. Te melyik kategóriába tartozol?

Hozzászólnál a cikkhez? Megtalálsz minket a Facebookon és az Instagramon, további tartalmakért pedig iratkozz fel a podcastünkre!