fbpx

Egy eléggé megosztó témáról szeretnék beszélni: a sikerről. Ennél összetettebb téma kevés létezik, talán csak a boldogságot övezi ugyanekkora misztikum.

Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy ez a bejegyzés kizárólag az én véleményemet tükrözi; arról írok most, hogy számomra mit jelent a siker, ezt pedig a személyes tapasztalataimból kiindulva tudom csak megtenni.

Mi a siker?

Kezdjük ezzel elsőre talán könnyűnek tűnő kérdéssel. Sokszor – a gazdagsághoz hasonlóan – a sikert a pénzzel és az anyagi jóléttel azonosítjuk, pedig az alapdefiníció szerint:

“Kedvező végeredmény; olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá.”

Ennél fogva lehetsz sikeres a munkádban, a magánéletedben, a tanulmányaidban, de akár a testépítésben vagy a főzésben is, ezek közül pedig nyilvánvalóan nem mindegyik tevékenység jár anyagi juttatásokkal.

Ez nagyjából összecseng az én személyes definíciómmal: hogy kitűzöl magad elé egy célt, amit aztán önerőből megvalósítasz. Kérdés viszont, hogy hogyan tűzöd ki és hogyan éred el azt.

Hogyan lesz valaki sikeres?

Itt megint csak a saját üzleti tapasztalataimból tudok kiindulni. Én 3 olyan fontos tényezőt szeretnék kiemelni, ami engem elindított a siker felé vezető úton:

1. Hard & soft skillek

Ez a legelején nagyon fontos, a későbbi sikereid körülbelül 30%-át adja.

2. A körülötted lévő emberek sikere

Minél több (minőségi) időt töltesz el más sikeres emberek társaságában, annál természetesebbé és megközeíthetőbbnek tűnővé válik számodra a siker.

3. A kitűzött cél

A rövid távú, túlontúl kicsi célok sokszor nem motiválnak vagy egyszerűen nem elégítenek ki, mivel azonnali boldogsághoz jutsz általuk, ami megakadályoz a továbblépésben; megragadsz azon a szinten, amiről még elhiszed, hogy a tiéd lehet.

Én sikeresnek érzem-e magam?

A saját definícióm szerint egyáltalán nem tartom magam sikeres embernek, pontosan amiatt, amiről az előbb már beszéltem. Mivel napi szinten megszámlálhatatlanul sok sikeres (de ugyanakkor teljesen átlagos és megközelíthető) emberrel vagyok körülvéve, úgy gondolom, hogy bőven nem aknáztam még ki a saját potenciálomat.

Ezt éreztem akkor, amikor megkerestem itthon az első 1 millió forintomat, nemzetközi szinten pedig az első 10.000 dolláromat, és ez valószínűleg így is marad egészen addig, amíg nem zárunk 1 millió dolláros évet, de lehet, hogy utána is, mert a körülöttem lévő emberek sikere folyamatosan motivál, hogy ne elégedjek meg azzal, amit már elértem, hiszen a határ a csillagos ég.

Ha vállalkozói szempontból vizsgáljuk a sikert, a képlet, ami számomra bevált, az a következő:

  1. Legyen meg az első pár kliensed (sales)!
  2. Vedd fel az első pár emberedet (több lábon álló vállalkozás)!
  3. Tedd fókuszálttá a belső rendszereidet!
  4. Terjeszkedj!

Te sikeres vagy?

A hogyan mellett az is fontos, hogy miért tűzöd ki magad elé az adott célt, amit el szeretnél érni. Vannak emberek, akik tökéletesen boldogok egyetlen céllal, ami végigkíséri az egész életüket (pl. nagy családot vagy egy szép otthon szeretnének) és olyanok is vannak, akik hiába értek el mindent, de tényleg mindent, amit valaha kitűztek maguk elé, ugyanolyan boldogtalanok maradnak, mint azelőtt.

Ezzel egyébként nincsen semmi baj; nem kell, hogy tele legyen a világ vállalkozókkal és milliomosokkal, ha te önerőből eléred azt a valamit, ami boldoggá tesz, szerintem már sikeresebb vagy, mint az emberek 80%-a.

Mi a probléma a sikerrel?

A siker sokszor csapdát is jelent – kapzsivá és mohóvá tehet, de ennek a totális ellenkezője is igaz: úgy ítéled meg, hogy sikeres vagy, ezért nem fejlődsz tovább semmilyen irányba, mert egész egyszerűen nincs rá igényed.

Az ismeretségi körömmel és azon túl, nálam sokkal, de sokkal sikeresebb emberekkel kapcsolatban is sokszor az a tapasztalatom, hogy túl korán kezdenek el örülni a sikernek.

Különösen a magyar vállalkozói szférára jellemző az, hogy már a legelső, hosszú és kemény munkával elért célnál annyira megörül az ember a sikernek, hogy nincsen motivációja tovább folytatni, és egy idő után elkezd csodálkozni, hogy miért nem jut egyről a kettőre. A másik oldalon viszont ott van az igazán sikeres emberek folyamatos elégedetlensége, akik mindig többet és többet szeretnének elérni – óriási paradoxon ez.

Ha szeretnél sikeres lenni a vállalkozásodban, de elakadtál és segítségre van szükséged, jelentkezz a Mentorprogramunkba, ahol én és a csapatom személyesen gondoskodunk arról, hogy elérd az Online Vállalkozói Szabadságot! A jelentkezés teljesen ingyenes, ezt követően egy 1 órás konzultációs híváson felmérjük az igényeidet, és ha úgy látjuk, érdemes lenne együtt dolgoznunk, személyesen hívunk meg téged a programba.

Hozzászólnál a cikkhez? Keress minket a Facebookon és az Instagramon, további tartalmakért pedig iratkozz fel a podcastünkre!